DualSense Edge: De PS5 Pro Controller

Na een lange tijd wachten is hij er eindelijk: De eerste Pro controller van Sony voor de Playstation 5. De controller werd al een tijd geleden aangekondigd maar is nu eindelijk op de markt. Het was natuurlijk te verwachten dat Sony een Pro controller op de markt ging zetten. Er is veel vraag naar zulke Pro controllers die voor Playstation alleen door derde partijen werden aangeboden. Concurrent Microsoft heeft al lange tijd een Pro Controller ontwikkeld voor de Xbox namelijk de Xbox Elite controller. Veel gamers hebben hoge verwachtingen van de nieuwe Dualsense Edge. In dit artikel zullen wij je vertellen wat de nieuwe features zijn en waarmee de controller verschilt met een reguliere Dualsense 5 controller.
Delen:

Verschil in design met een reguliere Dualsense 5 controller

De vorm van de controller is identiek aan de reguliere Dualsense 5 controller. Deze controller had al een ergonomisch design dat lekker in de hand lag. Het uiterlijk is echter wel aangepast zo is het grootste verschil de Touchpad die nu zwart is met de Playstation symbolen erop (driehoek, rondje, kruisje en het vierkant). Ook zijn de knoppen nu zwart gekleurd in plaats van wit. Deze aanpassingen heeft Sony waarschijnlijk gedaan om de Pro controller toch een eigen unieke look te geven. Daarnaast vallen de extra knoppen natuurlijk ook direct op. Hier komen we later op terug.

De extra features van de Dualsense Edge

De features van de Dualsense Edge zijn echter wel erg verschillend ten opzichte van de Dualsense 5. We zullen ze allemaal even voor je op een rijtje zetten.

Back Buttons

De Dualsense Edge wordt geleverd met twee verschillende soorten Backbuttons. Hierdoor kan je de knop kiezen die jij fijn vind. De buttons zijn daarnaast ook makkelijk in te stellen. Back buttons bieden je de mogelijkheid om knoppen in te drukken zonder je duim van de Thumbsticks af te halen. Hierdoor kan je meerdere handelingen gemakkelijk en tegelijk uitvoeren zonder dat je de controle verliest door je duim van de thumbstick te halen.

Instelbare triggers

De L2 en de R2 knop die we kennen van de Dualsense 5 zitten ook op de Dualsense Edge. Het grote verschil is dat deze nu zogeheten Trigger stops hebben. Doormiddel van een schuifje kan je bepalen hoever jij wilt dat je de L2 en R2 knoppen in kunt drukken. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om sneller de toetsen achter elkaar in te kunnen drukken. Dit is onder andere erg handig voor shooter games. Daarnaast is het ook mogelijk om de deadzones aan te passen van beide triggers.

Verwisselbare Thumbsticks

Standaard wordt de controller geleverd met drie verschillende thumbsticks die gemakkelijk te verwisselen zijn. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om de controller te personaliseren naar jouw wens en comfort. De Sticks zijn daarnaast ook volledig aanpasbaar zo kan je op de controller zelf je sensitivity en dead zones bepalen.

Verwisselbare Stick modules

Helaas hebben controllers vaak last van zogeheten ‘Stick drift’. Dit zorgt ervoor de de console registreert dat de thumbstick op de controller beweegt terwijl dit niet het geval is. Hier heeft Sony een oplossing voor bedacht namelijk: Verwisselbare Stick modules. Als je last krijgt van stick drift hoef je niet je controller weg te gooien maar kan je een nieuwe Stick module kopen. Dit bespaart en hoop geld en zorgt voor een langere levensduur van de controller.

Verschillende profielen

Als je de controller helemaal hebt ingesteld naar jouw wens kan je deze settings opslaan als een profiel. Dit kan handig zijn wanneer je de controller met iemand deelt of wanneer je voor verschillende spellen verschillende settings wilt gebruiken.

Nieuwe Kabel met lock functie

Tenslotte wordt er standaard een nieuwe kabel meegeleverd. deze kabel is sterker dan de standaard USB-C kabel en heeft nu een lock functie waardoor de kabel niet los kan schieten uit je controller tijdens het gamen.

Gerelateerd