Wij zoeken de beste producten uit voor jou!

De evolutie van geluidssystemen: Van 2.1 tot 7.1 surround

De Evolutie van geluidssystemen - Uw Beste Koop

Wanneer je overweegt een nieuw geluidssysteem aan te schaffen voor je thuisbioscoop, kom je al snel verschillende nummers en termen tegen zoals 2.1, 3.1, 5.1 en 7.1. Maar wat betekenen deze nummers en hoe beïnvloeden ze je luisterervaring? In deze blogpost duiken we dieper in de wereld van soundbars en ontrafelen we de verschillen tussen deze systemen.

Inhoudsopgave

Wat betekenen de nummers?

Laten we beginnen met het ontcijferen van de nummers. In geluidssystemen zoals 2.1, 3.1, 5.1 en 7.1. Het eerste cijfer staat voor het aantal hoofdkanalen of luidsprekers. Het tweede cijfer (na de punt) staat voor de aanwezigheid (1) of afwezigheid (0) van een subwoofer.

2.1 Geluidssysteem

 • Hoofdkanalen: Twee luidsprekers, meestal links en rechts.
 • Subwoofer: Ja, één subwoofer voor de lage frequenties.
 • Werking: Dit systeem biedt stereo geluid met een extra diepte dankzij de subwoofer. Het is ideaal voor kleinere ruimtes en voor gebruikers die een verbetering willen ten opzichte van de ingebouwde tv-luidsprekers, maar geen behoefte hebben aan een surround sound ervaring.

3.1 Geluidssysteem

 • Hoofdkanalen: Drie luidsprekers – links, rechts en midden (center).
 • Subwoofer: Ja.
 • Werking: Door toevoeging van het middenkanaal worden dialogen en vocalen duidelijker en directer. Dit systeem is geschikt voor mensen die een betere geluidskwaliteit willen, vooral bij het kijken naar films en series waarbij heldere dialogen essentieel zijn.

5.1 Geluidssysteem

 • Hoofdkanalen: Vijf luidsprekers – links, rechts, midden, en twee surround luidsprekers (meestal achter de luisterpositie).
 • Subwoofer: Ja.
 • Werking: Dit is een echte surround sound ervaring. De extra twee luidsprekers zorgen voor een meeslepend geluid, waardoor je je midden in de actie voelt. Dit systeem is ideaal voor filmliefhebbers en gamers die een diepgaande audio-ervaring willen.

7.1 Geluidssysteem

 • Hoofdkanalen: Zeven luidsprekers – de basis vijf van het 5.1 systeem plus twee extra surround luidsprekers die meestal worden geplaatst aan de zijkanten of achterin de kamer.
 • Subwoofer: Ja.
 • Werking: Dit systeem biedt de meest uitgebreide surround sound ervaring. De extra luidsprekers zorgen voor een nog breder en gedetailleerder geluidsbeeld, waardoor je je volledig ondergedompeld voelt in het geluid.

Hoe werken soundbars?

Een soundbar is een compacte oplossing die meerdere luidsprekers in één behuizing combineert. Afhankelijk van het type (2.1, 3.1, etc.) bevat het de betreffende luidsprekers en soms ook technologieën zoals ‘beamforming’ of ‘virtual surround’ om de illusie van een breder geluidsveld te creëren zonder fysieke achterluidsprekers. Benieuwd naar de beste soundbar op dit moment? Bekijk dan onze blog: De beste soundbar van 2023.

Conclusie

De keuze voor een 2.1, 3.1, 5.1 of 7.1 soundbar hangt af van je persoonlijke voorkeur, de grootte van je kamer en je budget. Terwijl een 2.1 systeem een aanzienlijke verbetering kan bieden ten opzichte van standaard tv-luidsprekers, bieden 5.1 en 7.1 systemen een diepere en meer meeslepende luisterervaring. Het is belangrijk om te luisteren en te vergelijken voordat je een beslissing neemt!

De Evolutie van geluidssystemen - Uw Beste Koop
Beeld & geluid

De evolutie van geluidssystemen: Van 2.1 tot 7.1 surround

Wanneer je overweegt een nieuw geluidssysteem aan te schaffen voor je thuisbioscoop, kom je al snel verschillende nummers en termen tegen zoals 2.1, 3.1, 5.1 en 7.1. Maar wat betekenen deze nummers en hoe beïnvloeden ze je luisterervaring? In deze blogpost duiken we dieper in de wereld van soundbars en

Lees verder
De Perfecte JBL Draadloze Speaker voor Elke Gelegenheid
Beeld & geluid

Wat is de perfecte JBL speaker voor elke gelegenheid?

Met de zomer in aantocht en veel mensen die op vakantie gaan of erop uit trekken, is een draadloze speaker een must-have accessoire. JBL, een van de toonaangevende merken op het gebied van draadloze audio, biedt een breed scala aan speakers die perfect zijn voor verschillende situaties. In dit artikel

Lees verder
Beste slimme speaker. Amazon vs. Google
Beeld & geluid

Wat is de beste slimme speaker? Amazon vs Google

Wat is de beste slimme speaker? In dit artikel behandelen we de Google Assistent en Amazon Alexa. Dit zijn de populairste speakers met spraakassistent op de markt. Ze hebben allebei hun voor- en nadelen, maar welke is de beste? In dit artikel zullen we Google Assistent met Amazon Alexa vergelijken

Lees verder