Wij zoeken de beste producten uit voor jou!

Overklokken van je Monitor – Haal het Maximale uit je beeldscherm!

Monitor overklokken | Uw Beste Koop

Wil jij net iets meer uit je beeldscherm halen en wil je niet een nieuw scherm kopen? Wellicht kan het overklokken van je monitor net dat extar beetje helpen. Of je nu een gamer bent die snellere framesnelheden wil behalen of een creatieve professional die vloeiendere animaties en kleurweergave nodig heeft, het overklokken van je monitor kan een geweldige manier zijn om je beeldervaring te verbeteren. Laten we beginnen met een uitleg van wat overklokken eigenlijk inhoudt.

Inhoudsopgave

Wat is overklokken?

Overklokken is een techniek waarbij je de standaard vernieuwingsfrequentie (refresh rate) van je monitor verhoogt om een hogere framesnelheid te bereiken dan de fabrikant oorspronkelijk heeft gespecificeerd. De vernieuwingsfrequentie verwijst naar het aantal keren per seconde dat je monitor het beeld opnieuw tekent. De standaard vernieuwingsfrequentie voor de meeste monitoren is 60Hz, wat betekent dat het beeld 60 keer per seconde wordt vernieuwd. Door het overklokken van je monitor kun je deze vernieuwingsfrequentie verhogen, waardoor je potentieel vloeiendere beelden en een betere algehele beeldkwaliteit kunt krijgen.

Waarom overklokken mensen hun monitor?

Mensen overklokken hun monitor om verschillende redenen:

 1. Soepelere Game-ervaring: Gamers willen vaak een hogere vernieuwingsfrequentie om vloeiendere gameplay te ervaren, vooral bij snelle actiegames waarbij elke milliseconde telt. Met een hogere vernieuwingsfrequentie kunnen beelden er vloeiender uitzien en kunnen gamers een competitief voordeel behalen.
 2. Creatieve Professionals: Grafisch ontwerpers, videobewerkers en animators hebben baat bij een hogere vernieuwingsfrequentie, omdat dit helpt om bewegingen en overgangen nauwkeuriger weer te geven. Hierdoor kunnen ze hun werk met meer precisie beoordelen.
 3. Algemene Beeldervaring: Voor dagelijks computergebruik kan een hogere vernieuwingsfrequentie resulteren in een vloeiendere muisbeweging en scherper ogende tekst.

Voordelen van overklokken:

 • Verbeterde vloeiendheid en responsiviteit van beelden.
 • Verminderde kans op beeldstotteringen en tearing.
 • Potentiële verbetering van de algehele beeldkwaliteit.
 • Mogelijk competitief voordeel voor gamers.

Risico’s van overklokken:

 • Beperkte garantie: Overklokken kan de garantie van je monitor ongeldig maken, omdat het ingaat tegen de specificaties van de fabrikant.
 • Beeldkwaliteit: Bij overklokken kunnen er beeldartefacten optreden, zoals vervormingen, flikkeringen of kleurproblemen.
 • Schade aan de monitor: Het overklokken van je monitor kan leiden tot beschadiging van de hardware als het niet correct wordt uitgevoerd.

Hoe overklokken werkt en benodigde tools/software:

 1. Controleer de huidige vernieuwingsfrequentie: Ga naar de beeldscherminstellingen van je computer om de huidige vernieuwingsfrequentie van je monitor te achterhalen.
 2. Geschikte monitor: Niet alle monitoren kunnen worden overgeklokt. Controleer of je monitor overklokondersteuning biedt.
 3. Tools/Software: Om je monitor te overklokken, heb je software van derden nodig, zoals CRU (Custom Resolution Utility) of NVIDIA/AMD Control Panel (afhankelijk van je grafische kaart).
 4. Stapsgewijze handleiding: Volg een stapsgewijze handleiding of tutorial om het overklokproces te doorlopen en mogelijke problemen te vermijden.

Waarom is een DisplayPort noodzakelijk?

Een DisplayPort is vaak noodzakelijk voor overklokken, omdat deze poort technisch gezien de hoogste bandbreedte en snelheid biedt. Hierdoor kan de monitor meer gegevens per seconde ontvangen en verzenden, wat cruciaal is voor het behalen van hogere vernieuwingsfrequenties. HDMI-poorten hebben meestal beperkingen op het gebied van de vernieuwingsfrequentie en kunnen het overklokken van je monitor belemmeren.

Conclusie

Het overklokken van je monitor kan een opwindende manier zijn om je beeldervaring te verbeteren, of je nu een gamer, grafisch ontwerper of gewoon een enthousiaste computergebruiker bent. Het biedt voordelen zoals vloeiendere beelden en verbeterde responsiviteit, maar het komt ook met risico’s van mogelijke beeldartefacten en garantiebeperkingen. Als je besluit je monitor te overklokken, zorg er dan voor dat je de benodigde tools en software gebruikt en dat je de procedure zorgvuldig volgt om mogelijke schade te voorkomen.

LTE is een draadloze communicatiestandaard die hoge-snelheids gegevensoverdracht mogelijk maakt. LTE staat voor Long Term Evolution, en het is een upgrade van het 3G netwerk. LTE wordt ook wel eens 4G LTE genoemd, omdat het de vierde generatie van mobiele netwerken is.

Gerelateerd

De beste monitor lamp | Uw Beste Koop
Beeld & geluid

De beste monitor lamp: BenQ ScreenBar Plus

Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld 5,7 uur per dag voor de computer zitten. Langdurig achter een beeldscherm zitten heeft nadelige gevolgen voor onder andere je ogen en slaap. Door lang naar een scherm te kijken kan er namelijk oogirritatie ontstaan. BenQ Heeft hiervoor een innovatieve oplossing bedacht: De BenQ

Lees verder
Beste 1440P monitor voor PS5
Beeld & geluid

De beste 1440P monitoren voor de PS5

Bekijk verschillende prijzen Bekijk verschillende prijzen Bekijk verschillende prijzen Bekijk verschillende prijzen Delen Sony heeft een nieuwe systeemsoftware-update voor de PlayStation uitgebracht, waarmee onder andere ondersteuning is toegevoegd voor 1440p-resolutie. In dit artikel behandelen we de voordelen die deze update biedt. Daarnaast zullen we enkele monitoren op een rijtje zetten

Lees verder
Beeld & geluid

De beste gaming monitoren; onze top picks

Als je op zoek bent naar een nieuwe gaming monitor, zijn er een heleboel factoren waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de belangrijke functies zoals; resolutie, grootte en verversingssnelheid. In deze blogpost bespreken we de beste gaming monitoren op de markt van dit moment. In dit artikel

Lees verder